Chce se nám zmrznout potmě ?

14. 09. 2021 9:14:00
Otázkou energetiky v souvislosti s udržitelností se intenzivně zabývám už delší dobu. Se zájmem jsem si proto přečetla článek Petra Bayera, který je bohužel postaven na velmi reálných základech.

Energetická problematika je totiž mnohoúrovňová a propojuje velké množství zdánlivě nesouvisejících vlivů.

Je až s podivem, že v této tak důležité otázce pro všechny, kteří žijí v naší zemi, se vláda neangažuje směrem, který by nám byl ku prospěchu.

Máme zde „myšlenku“ GreenDeal a to přesto, že Evropa přispívá k celkovému znečištění planety pouze cca 10%. A to je přitom velmi průmyslová, ale utrácí velké částky na zlepšení ochrany životního prostředí. Evropa si nastavila velmi přísná pravidla, která různé výroby poměrně prodražují, ale dá se s nimi ještě žít.

Ale GreenDeal - to už je příliš. Ztratili jsme opravdu zdravý rozum? Jak někdo může přijít s úplným zákazem spalovacích motorů, které chce nahradit elektromotory? Tyto elektromotory budou zřejmě nová perpetuum mobile. Jinak by přece bylo zřejmé, že celková spotřeba elektrické energie bude větší, takže to bude chtít i větší výkon našich elektráren, bude nutná potřebná infrastruktura, násobně se zvýší spotřeba kobaltu a lithia na výrobu baterií, a to už vůbec nezmiňuji problematiku nebezpečných odpadů při likvidaci těchto aut.

Chtěla bych ale mluvit o potřebách naší země. Stále to totiž ještě naše země je!

V České republice máme stále platnou státní energetickou koncepci, kterou zodpovědní bohužel nedodržují, a tak velmi závažným způsobem ohrožují naší strategicky významnou energetickou soběstačnost a tím i bezpečnost. Tato koncepce mluví o dostavbě jaderných bloků a postupné náhradě tepelných elektráren. Nutně potřebujeme dostavit jeden až dva bloky v Dukovanech a další dva na Temelíně. Pokud zahrneme do výčtu i náhradu elektráren tepelných, bavíme se o 6 nových blocích (každý o výkonu 1 000 MWh). V tom případě bychom dosáhli na nejlevnější energii, jakou momentálně lze kontinuálně vyrábět.

A co podle mě není naší veřejnosti asi obecně známé? Máme pro to vše, co je třeba. Nejen odborníky, ale hlavně projektovou dokumentaci a technologie českých podniků, vypracované Podolským závodem podle původní ruské dokumentace. Na technologii se podíleli především Škoda Jaderná Energetika, Potrubí Praha a Sigma Olomouc. Dokázali jsme u nás původní ruské technologie zdokonalit tak, že se je k nám Rusové jezdili učit! Navíc jadernou elektrárnu umíme stále ještě vyrobit zhruba ze 70% sami. Naše firmy mají samozřejmě i potřebné licence z Mezinárodní agentury pro atomovou energii ve Vídni .

Aby toho nebylo málo. Na Temelín máme stále ještě platné stavební povolení. Může se tudíž začít stavět prakticky "okamžitě"! Zhruba za 5 let mohou dva nové bloky začít dodávat energii do sítě.

Každý blok by měl prý vyjít zhruba na 300 miliard korun, ale z toho by se cca 70% utratilo v České republice. Pokud by se rozhodlo o dostavbě šesti bloků, mohlo by to být téměř sto procent. To je injekce do našeho průmyslu ve výši téměř dvou bilionů korun. Posílil by se průmysl a skrz průmysl ekonomika celé země. Na jadernou elektrárnu se plánuje napojit i energeticky náročná výroba vodíku v noční odběrové pauze. Z tohoto pohledu pak není vůbec nutné plánovat, jak lidem zabavíme byty a bohatým majetek. Naopak. Byty se mohou stavět za státní peníze a poskytovat produktivním mladým lidem jako podporu mladých rodin s dětmi. Ale to už je jiný příběh.

Proč se tedy nekoná? Je opravdu důvodem jen to, že nejsme „kamarádi“ s Ruskem? Já tedy osobně nutně nemusím kamarádit s těmi, se kterými pracuji.

Obavy ze subdodávek od ruské firmy Rosatom jsou podle mě liché. Jako každá jiná speciální technologie je vše i zde v každém kroku přece kontrolovatelné. Tato firma dodává do celého světa, to znamená, že si nemůže jednak dovolit ztratit svou pověst spolehlivého dodavatele a také je stejně prakticky vyloučeno se jí při stavbě jaderné elektrárny vyhnout.

V tomto oboru navíc udělala věda obrovské pokroky. Jak v bezpečnosti, tak i v palivu. Lehkovodní jaderné reaktory jsou nejbezpečnějším typem reaktoru. Bezpečnost Dukovan (reaktor 1. generace) je odhadována, jestli se nemýlím, na 1:1 000 nebo 1:10 000. Dobře víme, že se v Dukovanech žádná havárie nekonala. Dnešní bezpečnostní opatření mluví o riziku havárie dokonce cca 1: 100 000 000.

Strach ze skladování vyhořelého jaderného paliva má asi mnoho lidí. Je ale málo známé, že palivo z tohoto typu reaktoru se posílá k recyklaci. Není tedy žádné vyhořelé palivo k likvidaci. Věda a výzkum dospěly tak daleko, že je možné využít jaderné palivo ze sta procent!

Obavy nejsou namístě ani ze stavby jaderné elektrárny. Ta je v podstatě technologicky snadnější a jednodušší, než je tomu u elektrárny tepelné. Prodražují ji vlastně jen bezpečnostní opatření. Ta jsou nyní na opravdu skvělé úrovni. (Jsou totiž jištěná navíc bezpečnostním obalem z betonu a olova. Olovo pohltí radioaktivní záření a beton má o 1 000 ° C vyšší bod tání než ocel, takže potenciálně roztavený reaktor udrží betonový skelet, než štěpnou reakci pohltí olovo).

Takže jaké máme podle mě možnosti?

1) Postavíme dva bloky ve spolupráci s Rosatomem

Náklady zhruba 600 miliard Kč (to je pro porovnání zlomek toho, co se utratilo v posledních dvou letech víte za co, že?) Z toho cca 70%, tj. 480 miliard půjde rovnou do českého průmyslu. Za 5 let budeme mít nový zdroj energie, který nám díky pokrokům ve vědě vydrží 70 let!

2) Vybereme jiného adepta

Není třeba počítat, protože není co. Než se vše připraví ke stavbě (tj. za 5 až 8 let), ceny budou tak jinde, že se bude muset tendr opakovat. Za 300 miliard už to prostě postavit v roce 2026 a dál nepůjde. O tom, že subdodavatel bude stejně Rosatom a v českých firmách se nebude dělat nic nebo téměř nic, nemluvě.

3) Také můžeme být závislí na ruském plynu, který k nám poteče s patřičnou přirážkou Severním potokem II z Německa. Jen připomínám, že v minulých dnech byl proveden poslední svár na tomto projektu bez povšimnutí médií. Zajímavé na tom je i to, že Německo si pro své lidi plyn z Ruska zařídit umí.

Kdo je tedy doopravdy naše vláda, že se tomu snaží zabránit? Vždyť tohle není boj proti Rusům, to je boj proti občanům vlastní země! Proč se obracíme na firmy, které toho umí méně než my? Nebylo by rozumnější využít toho, že jako jediná země na světě, s výjimkou jaderných velmocí, stále ještě umíme postavit jadernou elektrárnu na „klíč“?

My nechceme přece potmě zmrznout (jak psal pan Bayer), ani platit za energie násobky dnešních cen.

(Zdroj: čeští jaderní inženýři s praxí v řádu desítek let v oboru)

Autor: Hana Sentenská | úterý 14.9.2021 9:14 | karma článku: 35.54 | přečteno: 1786x

Další články blogera

Hana Sentenská

Beznaděj je vlastně porážkou. Nesmíme se jí oddat, dokud jsme ještě schopni něco dělat.

Jedním z faktorů, které ovlivňují lidské chování, je podle mě míra energie, času a námahy, kterou člověk v určité situaci přiřazuje k eliminaci negativních hodnot nebo naopak k prosazení hodnot pozitivních.

9.9.2021 v 9:11 | Karma článku: 22.79 | Přečteno: 591 | Diskuse

Hana Sentenská

100 x opakovaná lež pravdou?

Učíme své děti nelhat, říkáme jim: pravda tě stejně dožene. Když máš průšvih, řekni to na rovinu, nech si vynadat, případně přijmi trest a jdi dál s čistým svědomím, čistou hlavou.

2.9.2021 v 9:10 | Karma článku: 29.51 | Přečteno: 1176 | Diskuse

Hana Sentenská

Dlouhý, Široký a Covid 19

Bystrozrakost, intelekt a svoboda jsou jedněmi z velkých darů Přírody. Jsme schopni si je udržet a zůstat takových darů hodni i pod stupňujícím se tlakem, vytvářeným šalbutvornou spoluprací médií a politiky dnešních dnů?

23.8.2021 v 9:17 | Karma článku: 26.35 | Přečteno: 629 | Diskuse

Další články z rubriky Společnost

Ladislav Pokorný

Vláda by měla zvážit nařízení, kterým bude stanoveno, že v Česku se už žije líp

Pan premiér se v médiích opakovaně vyjádřil, že díky vládě se občanům žije už jen lépe a že téměř vše bylo vyřešeno. Tuto skutečnost by však bylo vhodné vtělit do vládního nařízení, neboť je smutné, že ne všichni občané to chápou.

28.3.2024 v 16:51 | Karma článku: 32.87 | Přečteno: 511 | Diskuse

Jan Pražák

Mají mít staří lidé přednost?

Ráno jsem vstala levou nohou. Začalo to už předchozí večer, vnučka mi říkala do telefonu, že tam u nich přepadl nějaký mladý mizera staříka, který sotva chodil. Okradl ho a srazil na zem, až si ten pán pohmoždil ruku a odřel tvář.

28.3.2024 v 14:34 | Karma článku: 28.40 | Přečteno: 1773 | Diskuse

Jan Ziegler

Komunistický guru Marx byl vykořisťovatelem a hrubým člověkem

Na zakladateli vědeckého socialismu toho nebylo moc vědeckého a dělníky vůbec nemusel. Viděl v nich pouze nástroje (užitečné idioty), které svrhnou kapitalismus. Nenáviděl Židy a Slovany včetně Čechů.

28.3.2024 v 13:30 | Karma článku: 16.46 | Přečteno: 271 | Diskuse

Rudolf Pekař

Bacha na sváteční cyklisty

Začátek jara přináší nejen kvetoucí přírodu, ale také návrat cyklistů na silnice. Bohužel, spolu s nimi se objevují i tzv. sváteční cyklisté, kteří se chovají neopatrně a nezodpovědně.

28.3.2024 v 12:17 | Karma článku: 6.21 | Přečteno: 203 | Diskuse

Tomáš Vodvářka

Velký pátek jako příležitost

Už několik let je v "portfoliu" státních svátků i Velký pátek, který by mohl být vhodnou příležitostí k uvědomění si tzv. evropských hodnot, s nimiž se poslední léta mediálně žongluje.

28.3.2024 v 9:34 | Karma článku: 18.02 | Přečteno: 266 | Diskuse
Počet článků 5 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 995

Jsem žena, matka a středoškolská učitelka. Věnuji se tomu, co mě baví a naplňuje. Mojí srdeční záležitostí jsou, kromě mé velké rodiny, i moji studenti a jejich budoucnost. Současné dění směřuje k ohrožení všeho výše zmíněného. Ač mám raději hovor z očí do očí a psaní není moje parketa, přesto se pokusím o bezprostřední postřehy z aktuálního dění.

Rána pro britskou monarchii. Princezna Kate má rakovinu, chodí na chemoterapii

Britská princezna z Walesu Kate (42) se léčí s rakovinou. Oznámila to sama ve videu na sociálních sítích poté, co se...

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...